czwartek, 23 czerwca 2011

Coś dla ducha i ciała-dobroczynne właściwości czekolady.

Pierwszymi smakoszami czekolady byli Majowie, którzy uprawiali kakaowce, a ich owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany xocolatl przeznaczony głównie dla królów. Od tamtej pory minęło ponad 1600 lat i okazuje się, że czekolada  może służyć nie tylko do jedzenia.

Dziś czekolada nie jest już produktem ekskluzywnym. Sięgamy po nią aby poprawić sobie nastrój lub dodać energii. Zawarte w czekoladzie mikroelementy, takie jak żelazo, magnez, teobromina, flawonoidy i fenyloetyloamina w korzystny sposób oddziałują na organizm człowieka, wywołując stan podobny do zakochania. Czekolada jest także doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, a także przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób serca.
Dobroczynne właściwości czekolady znane są i wykorzystywane także w kosmetyce. Obecnie dostępne są kosmetyki na bazie czekolady: kremy, balsamy peelingi i żele pod prysznic oraz preparaty modelujące sylwetkę. W salonach kosmetycznych i ośrodkach SPA oferowane są zabiegi czekoladowe, do których wykorzystywana jest specjalna czekolada kosmetyczna, zawierająca 50% miazgi, oleje oraz składniki rozgrzewające. Z powodzeniem wykorzystuje się ją przy zabiegach wyszczuplających (czekolada pobudza spalanie tłuszczu), oraz do odprężającego masażu, który poprawia krążenie krwi i limfy. Podczas zabiegu dobrze jest wykorzystać ciepły olej do masażu na bazie czekolady, który pomoże poprawić mikrocyrkulację, zlikwiduje obrzęki i wzmocni spalanie tkanki tłuszczowej.
Taki zabieg przywraca harmonię duszy i ciała, działając dobroczynnie na cały organizm. Po zakończonym masażu na ciało zakłada się uprzednio podgrzaną, kremową maskę czekoladową o działaniu nawilżającym i zmiękczającym, która stymuluje procesy odżywcze i odchudzające, wzmacniając i utrwalając efekt masażu. Ten zabieg idealnie zaspokoi potrzeby skóry przesuszonej, łuszczącej się, pozbawionej napięcia i prawidłowego odżywienia oraz wymagającej regeneracji i wygładzenia.
Warto jeść czekoladę i korzystać z zabiegów czekoladowych oferowanych w salonach kosmetycznych oraz ośrodkach SPA & WELLNESS. Zawarte w czekoladzie substancje, stymulujące wydzielanie hormonów szczęścia, wprowadzają w doskonały nastrój, który towarzyszy nam jeszcze długo po zabiegu lub konsumpcji.
--
Stopka
Angelika Skóra      www.nasza-uroda.pl
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl
Krzysztof A.
http://zdrowieforum.blogspot.com/
http://kulinarneswoje.blogspot.com/
http://affiliatecode.blogspot.com/

1 komentarz:

  1. Rzeczywiście czekolada ma sporo zalet, jednak trzeba pamiętać o umiarze.

    OdpowiedzUsuń